У селі Ступниця, яке входить до Дрогобицької територіальної громади (Львівська область України), під землею знаходиться древнє городище, засноване в межах ХІ століття, заявляють археологи та історики. Сьогодні тут видніє пагорб, який слугував оборонним валом, а на цій території можна знайти багато артефактів, які використовували у побуті X-XIV ст.
Колись це поселення називали Ступниця-Руська. Його заснували білі хорвати. Це було масштабне поселення з фортецею та оборонними валами. Тут проживали ремісники, ковалі, гончарі, майстри. На цій території вже знайдено горщики та їх рештки, печатку волинського князя, зооморфний бронзовий гак, датований X-XІІІ ст. Частину цих експонатів зберігають у музеї Дрогобича.
Керівництво Дрогобицької громади вважає, що дослідження цієї території та відкриття нових історичних фактів сприяли б не лише доповненню історії, а й розвитку туризму в регіоні.
За словами голови громади Тараса Кучми, сама територія Ступниці та Нагуєвич може стати рекреаційною зоною для відпочинку, а віднайдені залишки поселення, – ще однією локацією на кшталт Тустані.
Фортеця Тустань розташована біля села Урич (Львівська область). На думку дослідників, фортифікаційний комплекс на скелях був заснований у ІХ ст. племенами білих хорватів як оборонний та митний пункт.
Білі хорвати — слов’янське плем’я, згадане в низці середньовічних джерел, яке жило в VI-X століттях на території Східної Європи, найімовірніше в районі південного заходу Польщі, півночі Чехії та частково на сході Німеччини. У VII столітті частина білих хорватів мігрувала з Білої Хорватії на територію сучасної Хорватії.

 

Від admin