Через масштабні будівельні проєкти історичний портовий район Ліверпуля втратив престижний статус об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО.

Англійське місто Ліверпуль втратило свій статус пам’ятки Світової спадщини ЮНЕСКО. Як повідомили у міжнародній організації у середу, 21 липня, історичний портовий район Ліверпуля втратив свою особливу цінність через велику кількість реалізованих та запланованих у ньому будівельних проєктів. Комітет Світової спадщини ЮНЕСКО проголосував за позбавлення Ліверпуля цього статусу більшістю голосів – 13 проти 5, повідомляє інформагенція AFP.

У британському уряді висловили своє “надзвичайне розчарування” цим рішенням ЮНЕСКО. Портовий район Ліверпуля отримав статус об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО у 2004 році. Але вже у 2012 році через будівельні роботи, які там проводилися, організація поставила його до списку пам’яток, які перебувають під загрозою.

Зокрема, планується зведення поруч з історичним районом нового стадіону футбольного клубу “Евертон”. Цей намір є останнім прикладом масштабного проєкту, що не поєднується з цілями ЮНЕСКО, зазначили у Комітеті Світової спадщини організації.

Від admin