Протягом багатьох століть жінки у Китаї мали відповідати стандартам патріархального суспільства. До зовнішності та поведінки жінок висувалося безліч умов – вони мали слідувати суворим нормам етикету, виконувати хатні обов’язки, відповідати канонам краси та народжувати багато дітей. На виставці буде представлено вибрані твори живопису, скульптури та декоративного мистецтва, що розкриють образи жінок у творчості китайських художників 18 – початку 20 століття та дозволять дізнатися більше про умови життя та сприйняття жінок у суспільстві минулих століть.
Серед нескінченних заборон і вимог китайські жінки все ж знаходили способи проявити індивідуальність та виступити не лише об’єктом, але й суб’єктом. Хоча упродовж тисячоліть у китайській культурі домінували чоловіки, у її фокусі опинялося і багато жінок з різних верств суспільства. Вважалося, що жінки більше схильні до милосердя та самопожертви, тож часто саме через фемінні образи зображували божества милосердя. Увагу митців привертали і жінки, які радикально відкидали традиційні життєві сценарії того часу та сміливо бралися за бойові мистецтва і боротьбу за справедливість.
Більшість представлених на виставці творів походять з колекції китайського мистецтва подружжя Жаспар, зібраної в Шанхаї в середині 20 століття.
Організатор події: Музей Ханенків. The Khanenko Museum
вул. Терещенківська, 15
Кураторка виставки: Марта Логвин, дослідниця колекції китайського живопису та графіки Музею Ханенків
Виставка триватиме до 29 серпня 2021 року.

 

Від admin