Національний музей народної архітектури та побуту України. Музей просто неба.

Пирогово… не тільки киянам відоме це місце, бо воно, без перебільшень, є туристичним магнітом усієї країни. І от сьогодні маю чудові новини: у межах президентської програми «Велика Реставрація» #МКІП та МХП спільно відроджуватимуть музей «Пирогово».

Головна ідея – зробити його більш відвідуваним, модерновим, сучасним. Місцем, де постійно вируватимуть події і яке варто зберегти для майбутніх поколінь. У тому числі для усвідомлення власної ідентичності.

Для цього, і держава, і приватний бізнес мають об’єднувати зусилля та докладати кошти, і я радий, що МХП долучились. Я радий вітати державно-приватне партнерство. Завдяки в тому числі співпраці з приватними інвесторами і меценатами, можна здолати той виклик, який стоїть перед нами, коли 80% історичних, архітектурних пам’яток потребують реставрації. Маємо гарний приклад на Хортиці. На черзі – Пирогово.

Музей «Пирогово» не виключення. Він унікальний і уособлює в собі збереження нашої спадщини XVI − XX століття, дозволяє прогулятись автентичними регіонами Середньої Наддніпрянщини, Півдня України, Слобожанщини, Полтавщини, Полісся, Карпат. І, фактично, усвідомити, як жили наші предки, чим вони займались. Окрім безпосередньо історичної і культурної складової, він і підтримує українські традиції.

Тепер ми спільно зможемо оживити це місце, перетворивши на неймовірну туристичну дестинацію як для жителів України, так і іноземців. Почнемо з робіт над вхідною групою, на черзі − інфраструктурні питання та комунікації. Музей народної архітектури та побуту повинен знаходитися у списках до обов’язкового відвідування мандрівників. І ми сприятимемо цьому.

Канал Олександр Ткаченко

Від admin