16 жовтня в Одеському національному художньому музеї відбулося відкриття виставки “Рой. До шістдесятиліття Олександра Ройтбурда”. 

На виставці представлено 28 живописних робіт художника різних періодів; близько 70 архівних фото, афіші виставок і слайди. Проєкт приурочено до шістдесятиліття з дня народження художника: 14 жовтня мав бути ювілей Ройтбурда.

виставка Ройтбурда

Серед матеріалів, що можна побачити у експозиції — фото з першої персональної виставки Ройтбурда 1985 року; відеоарт, копію якого придбав музей MOMA у Нью-Йорку; автопортрети, які Ройтбурд за власною традицією робив кожної новорічної ночі впродовж 35 років, — і навіть візок, який художник викрав в одному з київських супермаркетів наприкінці 1990-х та використовував для зберігання фарб і розчинників. Окрім того, одну з живописних робіт на виставці відтворено у вигляді масштабної інсталяції.

виставка Ройтбурда

До відкриття виставки долучилася дружина Олександра Ройтбурда Анна Маколкіна та дочка від першого шлюбу Бетті Ройтбурд. Дочка художника оголосила, що родина вирішила передати архів та бібліотеку Ройтбурда Одеському національному художньому музею.

виставка Ройтбурда

Йдеться про кількасот фахових видань про мистецтво; рукописи Олександра та його друзів; архівні фото, негативи і слайди; ескізи, цифрові колажі та артбуки художника. Виконувачка обов’язків директора ОНХМ Олександра Ковальчук підкреслила, що коли музей відкриється після великої реставрації, запланованої на наступний рік, архів Ройтбурда буде знаходитись у публічному доступі.

виставка Ройтбурда

Виставка працюватиме до 10 січня 2022 року: відвідати її можна щодня, окрім вівторка, за вхідним квитком вартістю 100/50 грн. Проєкт призначений глядачам старше 16 років; невдовзі музей планує розпочати кураторські екскурсії виставкою.

З 18 жовтня ОНХМ працює за правилами “червоної зони”: відвідати музей можна з довідкою про повний курс вакцинації, негативним результатом ПЛР, або довідкою від лікаря про нещодавнє одужання від ковіду.

виставка Ройтбурда

Руб

Від admin