Ініціативу запровадили, якщо через ймовірні руйнування доведеться відновлювати пам’ятки архітектури.

Про це повідомляє Департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Оцифруванням займаються компанії Skeiron та 3Deling. Зокрема, львів’яни зі Skeiron просканували Костел святого апостола Вартоломея, а польські колеги з 3Deling — Дерев’яну церкву святого Юра разом з дзвіницею. Обидва храми, що розташовані у Дрогобичі, є пам’ятками архітектури національного значення, а церква святого Юра внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Технології лазерного сканування та фотограмметрії, які використовують експерти, дозволяють точно зафіксувати стан споруди, що допоможе унаслідок руйнування відновити її до найменших деталей.

“Це не перша співпраця департаменту архітектури з компанією Skeiron: до 2022 року нам вдалося оцифрувати 16 пам’яток архітектури Львівщини. А після початку повномасштабних бойових дій ми спільно склали список із ще 16 пам’яток, які перебувають під загрозою можливого знищення. Тому сподіваємось, що за підтримки Національного інституту польської культурної спадщини за кордоном Polonika нам вдасться оцифрувати ці об’єкти найближчим часом”, — розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Костел святого апостола Вартоломея у Дрогобичі

За словами співзасновника компанії Skeiron Юрія Преподобного, тривалість сканування пам’ятки залежить від специфіки самої будівлі: “Дрогобицьку церкву святого Юра, до прикладу, можна відсканувати за один-два дні. Церкву Вартоломея ми теж два дні оцифровували. Але є об’єкти, які можна тиждень опрацювати, як от церкву святого Андрія у Львові”.

Пріоритетними у подальшому переліку архітектурних об’єктів є ті, що входять до списку світової спадщини ЮНЕСКО чи є пам’ятками національного або місцевого значення.

До слова, львівська компанія Skeiron займається 3D-скануванням історичних будівель з 2016 року. За цей час її команді вдалося оцифрувати понад сотню обєктів зі всієї України.

Від admin