27 вересня 2022 року КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» презентує віртуальну виставку «Живописна подорож рідним краєм», присвячену Всесвітньому дню туризму та Дню туризму в Україні.

В умовах повномасштабної війни України з московською ордою за своє право на існування в якості держави і нації дуже необхідним і корисним з психоемоційної точки зору є відзначення свят, які нагадують нам про життя поза війною і плекають наші мрії на Перемогу і Мир. Одним з таких є Всесвітній день туризму та День туризму в Україні, який набуває особливо важливого значення в світлі євроінтеграційних прагнень України, росту міжнародного авторитету нашої держави та викликаних війною масових переселень людей, що знову ж таки стало, нехай і вимушеним, але могутнім фактором асиміляції українців з братніми європейськими народами.


Всесвітній день туризму вже понад сорок років відзначають більшість країн світу. Історія цього свята бере свій початок з 1979 року, коли Генеральна асамблея Всесвітньої туристської організації при Організації Об’єднаних Націй, розташована в іспанському місті Торремоліно, заснувала міжнародне свято «Всесвітній день туризму», вирішивши відзначати його щорічно 27 вересня. Головним чинником стало розуміння важливості і користі туризму, необхідності його подальшого розвитку, широкого висвітлення його внеску в економічний та соціальний розвиток як окремих регіонів, так і світового співтовариства в цілому, а також налагодження глибоких і тісних взаємовідносин між різними державами.


Туризм – унікальне, дивовижне і масове явище, розвиток і популярність якого постійно набирає обертів, втягуючи в свою орбіту все більшу кількість людей, організацій, регіонів та навіть цілі країни. Феномен туризму навіть привернув до себе увагу чисельних дослідників та аналітиків, які вже давно намагаються розгадати формулу його успіху. На сьогодні вже існує класифікація туризму, до якої увійшли, зокрема, діловий туризм, туризм для відпочинку, розважальний туризм, освітній туризм тощо.

Необхідно відзначити, що Кіровоградщина ніколи не пасла задніх в питанні популяризації свого туристичного потенціалу. Виготовлення сувенірної туристичної продукції, інформаційних стендів, сітілайтів, створення відеороликів про місто, а також, відповідно до європейських норм, туристично-інформаційного центру, мета якого – допомогти туристу визначити місцезнаходження необхідних об’єктів, спланувати маршрут подорожі містом, надати інформацію про місцеві заходи та події в сфері туризму. Туристичний напрямок завжди був важливою складовою і роботи музейних закладів міста та області, зокрема Музею мистецтв. Тематичні екскурсії містом, видавнича діяльність, відеопрезентації, виставки відповідного тематичного спрямування – все це знову може запрацювати на повну потужність, як тільки скінчиться війна!


Але навіть в умовах війни робота у даному напрямку не припиняється, яскравим прикладом чого є презентована Музеєм мистецтв до Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні виставка «Живописна подорож рідним краєм», сама назва якої визначає тематичну складову чудових творів образотворчого мистецтва з фондового зібрання музею. Вони відображають важливі об’єкти сучасних туристичних маршрутів міста і краю, перспективи подальшої плідної роботи у напрямку розширення туристичної мапи Степової Еллади, а ще наглядно ілюструють неповторне творче «Я» своїх авторів, різнобарв’я техніки, кольорової гами, контраст сільської ідилії та дикої природи з архітектурними перлинами міста тощо. Серед таких – «Вигляд села Глодоси» Феодосія Козачинського (1864-1922), «Інгул у відлигу» (1946) Володимира Алєксєєнка (1914-1999), «Розплідник нутрій у Чорному лісі» Броніслава Домашина (1927-2000), «Чорний ліс» (1958), «Околиця села Липняжка» (1980) Володимира Федорова (1920-1986), «Річковий вокзал. Місто Світловодськ» (1979) Володимира Середенка (1936-2004), «Садиба І.К. Карпенка-Карого на хуторі Надія» (1982) Матвія Когана-Шаца (1911-1989), «Краєвид села Суботці» (1983) Леонтія Орлика (1936-2012), «Ковалівка» (2008), «Хутір Надія. Осінь» (2008) Сергія Шаповалова (1943-2021), «Ковалівська церква», «Кафедральний собор», «Майдан Богдана Хмельницького» (2000), «Проспект Винниченка. Дощить» (2000) Олександра Логвинюка (1936-2004), «Вхід до парку» (2005) Володимира Волохова (1939 р.н.), «Ковалівський міст» (2009) Анатолія Янєва (1945 р.н.), «Монастирище» (2010) Юрія Вінтенка (1955 р.н.), «Синагога» (2020) Ірини Кухаренко (1967 р.н.), «Ранок у Вільшанці», «Церква Святого Йосипа Обручника (Олександрійський район)» (2006), «Місто Кіровоград. Вулиця Гоголя» (2008) Анатолія Кімнатного (1980 р.н.), «Прем’єра» (2018) Наталії Соловйової (1987 р.н.), та інші. Чудова віртуальна мандрівка, яка наглядно ілюструє красоти Степової Еллади, сповнюючи наші серця гордістю за приналежність до цього дивовижного краю.

Від aavv ffv