Фотокнигу робіт Максима Левіна,  Олександра Глядєлова, Максима Дондюка та Маркіяна Лисейка, присвячену подіям Іловайській операції презентували сьогодні у Києві. 

 

У виданні опубліковано фотографії – свідоцтва подій першого штурму Іловайська 10 серпня, висування батальйону «Донбас» до села Осиково 14 серпня, бойових дій та обставин перебування українських сил в Іловайську 17 – 29 серпня (зачистка села Грабське, вхід в Іловайськ, бої в місті, спроба прориву з оточення).

Фотоальбом був виданий за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

У презентації видання взяли участь Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики; Тарас Шевченко, заступник Міністра з питань європейської інтеграції; Юлія Лапутіна, Міністр у справах ветеранів України; Євгенія Кравчук, народний депутат України; Віктор Роїк, видавець ТОВ «Бланк-Прес» та фотограф Олександр Глядєлов. Також присутньою на презентації книги була мама Макса Левіна – Валентина Антонівна.

За словами Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, ця книга – є триб’ютом пам’яті Макса Левіна.

«Сьогодні «Репортери без кордонів» розпочали своє розслідування обставин загибелі Макса Левіна. І я думаю, що це один з тих прикладів, коли ми все ж дізнаємося про те, що насправді відбувалося. Загалом нам вже відомо про понад 40 випадків загибелі на цій війні медійників. Але попри всі намагання росії нас знищити, ми тримаємо інформаційний фронт. «Кожен український фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну», – говорив Макс Левін. Роль журналістів, медійників, фотокореспондентів, документалістів в цій війні – неоціненна. І я сподіваюсь, що сьогодні  це розуміють всі», – сказав Міністр.

Окрім того,  він підкреслив: сам факт сьогоднішньої презентації книги про Іловайськ – ще одне нагадування того, що ця війна розпочалася ще у 2014-му і триває вже понад 8 років.

«Тому ця книга – і пам’ять, і присвята Максу Левіну та його колегам», – наголосив Олександр Ткаченко.

 

Роботу над книгою розпочали вже понад рік тому, утім, спочатку повномасштабне вторгнення, а згодом – трагічна загибель Макса Левіна, внесли зміни у реалізацію проєкту.

«Головним ідейним творцем був Макс Левін. Ми розпочали з ним роботу над цим проєктом понад рік тому. На жаль, не встигли видати його наприкінці 2021-го, тому активно почали планувати на 2022-ий. Але, на жаль, у березні ми всі дізналися спочатку про зникнення Макса Левіна, а потім його знайшли вбитим…» – розповів заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.  

Своєю чергою Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, також подякувала всім за видання цієї книги, оскільки нині військові фотографи часто ціною власного життя роблять історію, яку вже ніхто не зможе змінити чи викривити.

«Фотограф на війні – воїн інформаційного фронту, який працює для нашого майбутнього. У цих правдивих фотографіях всі можуть побачити як боролася українська армія. Зараз багато фотографів працює на війні і без перебільшення – це справді героїчна справа. Як ми бачимо, люди ціною власного життя роблять історію. Тож хочеться, щоб якомога більше людей побачили цю книгу», – сказала Юлія Лапутіна.

Народна депутатка України, заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук пообіцяла, що парламент і надалі підтримуватиме друк подібних видань.

«Такі видання безумовно дуже важливі. Тому ми як парламент постійно підтримуємо спрямування коштів на друк таких книг: як на власне видавництво, так і закупівлю книг для бібліотек. Підкреслю, що саме такі книги – це те, що має бути в кожній публічній бібліотеці. І ми маємо масштабувати цей процес», – зазначила Євгенія Кравчук.

мінкульт

Від admin