У ПС ЗСУ розповіли про роботу німецького новітнього ЗРК IRIS-T в Україні

Минулого року в жовтні Повітряні Сили ЗСУ отримали на озброєння перший німецький зенітний ракетний комплекс IRIS-T – протягом цього часу цей новітній ЗРК від Diehl Defence продемонстрував високу ефективність проти російських ракет та інших цілей у повітрі.

Окремо відзначається, що з жовтня 2022 року один дивізіон ЗРК IRIS-T (детальніше про дивізіони та батареї ми розповідали в окремому матеріалі) знищив понад 60 повітряних цілей.

ЗРК IRIS-T вперше засвітився на фото в Україні, і воно “підказує” одну цікаву деталь

Пуск ракети ЗРК IRIS-T
Пуск ракети ЗРК IRIS-T

Звичайно, що формулювання “понад 60 збитих цілей” доволі відносне, але разом з тим, на основі цієї цифри ми можемо орієнтовно проаналізувати рівень витрат ракет одним зенітним ракетним комплексом.

ЗРК IRIS-T

Так, оскільки ЗРК IRIS-T став на бойове чергування орієнтовно в середині-наприкінці жовтня 2022 року, то виходить, що ПС ЗСУ використовують його вже протягом більш як шести місяців. Взявши за відправну точку цифру у шість місяців, а також показник у 60 ракет, то з урахуванням 100% ефективності ЗРК рівень витрат ракет до нього наразі становить 10 ракет/місяць. За умови 70 збитих ракет рівень витрат збільшується відповідно до умовних понад 11 ракет/місяць, 80 збитих цілей – понад 13 ракет/місяць тощо.

Але це за умови 100% ефективності, тобто коли кожна ракета влучає у свою ціль. У контексті ЗРК IRIS-T ми можемо пригадати ось що – раніше повідомлялося, що цей ЗРК загалом збиває 9 з 10 ракет, тобто ефективність при цьому становить 90%. За цього показника рівень витрат ракет на місяць збільшується до близько 11 ракет/місяць за умови 60 збитих ракет і до майже 15 ракет/місяць за умови 80 збитих ракет.

Звичайно, що з появою у ПС ЗСУ другого комплексу IRIS-T (а також з контрнаступом і в контексті нових ракетних обстрілів РФ) потреба у ракетах до цього ЗРК тільки зросте – і це привід вкотре нагадати, чому важливе не тільки збільшення кількості самих комплексів у ЗСУ, але й стабільне постачання зенітних ракет до них.

До речі, у відео ПС ЗСУ демонструється пуск зенітної ракети IRIS-T (відео вище) – і окремо варто звернути увагу на швидкість польоту ракети та тягу двигуна – для порівняння, нижче на відео пуск ракет радянськими зенітними ракетними комплексами.

Говорячи про IRIS-T варто також згадати й про сучасний радар TRML-4D до цього ЗРК, який виявився настільки надефективним у виявленні російських літаків, що виробник тепер робить їх наперед.

Від admin