З 26 травня у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва до Дня Києва стартує проєкт «СИЛА КРИХКОСТІ», який презентує виставку керамічних панно відомої художниці-керамістки Ольги Рапай.
Вперше відвідувачі музею зможуть побачити твори видатної художниці, які були окрасою інтер’єрів київського готелю «Братислава», а потім вважалися втраченими.
Це спільний проєкт Національного музею українського народного декоративного мистецтва та Асоціації мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів України, фахівці якої доклали чималих зусиль, щоб відродити та зберегти цю частину творчого доробку Ольги Рапай і нині представити його широкому загалу.
«СИЛА КРИХКОСТІ» – це своєрідний звіт з науково-дослідної та реставраційної роботи Асоціації. Адже процес дослідження, реставрації та консервації пошкоджених настінних панно Ольги Рапай тривав цілий рік. А також спроба показати наскільки плідною для збереження культурної спадщини країни може бути ініціатива, коли хтось небайдужий бере на себе відповідальність зібрати та відновити необачно втрачене та забуте», – зазначила кураторка проєкту, членкиня Асоціації Оксана Циганок.
«СИЛА ПІДТРИМКИ» – перша частина проєкту, яка презентує серію керамічних гербів міст-побратимів Києва. Її мета – засвідчити, що Київ незламний і, попри війну, святкує свою річницю у колі друзів з інших країн світу, відчуваючи силу їх підтримки.
«СИЛА КОРІННЯ» – друга частина проєкту, яка розпочнеться згодом та представить в музеї великі керамічні рельєфи з історії України. Поєднання художньої простоти та технічної складності виконання – характерна риса авторського стилю Ольги Рапай.
Крім того, програма проєкту передбачає низку цікавих заходів – лекції, майстер-класи для дітей та дорослих з ліплення, вишивки та реставрації, творчі зустрічі з обговоренням питань збереження культурної спадщини під час війни в професійному середовищі.
Партнери проєкту: Фонд імені Рапай-Маркіш, Видавництво «Дух і літера», Журнал «Антиквар», Національна премія «Скарб нації».
Проєкт «СИЛА КРИХКОСТІ» триватиме до 25 серпня 2023 року.

 

Від admin