(стислий відгук на «Чигиринського сотника» Леоніда Кононовича. Інтернет-ресурс)
Це – книга-подія, якої ще не було, – яскрава, захоплива, гостросюжетна… За жанром – синтез тревелога, істерна та козацького бойовика (Ігор Бондар Терещенко). Формально в романі відображено історичні події напередодні великого козацького зриву на чолі з Богданом Хмельницьким (1647 – 1648), але водночас і – сьогодення.
1. Головні смисли-меседжі українському читачеві.
Під твоїми ногами – земля «щурів і пращурів» із віковічним найменням Україна – «украяна Богом…» (Леонід Кононович). Вона – Матір єдина. Іншої немає. Маєш бути люблячим сином і чинити відповідно. Інакше – «ти ніхто і звуть тебе ніяк».
Коли на тебе як представника певної спільноти особисто падає жереб Неба (Святого Иру), ти стаєш місіонером, а відтак маєш сповняти покладену на тебе місію за будь-яких умов і обставин, жертовно, безстрашно, долаючи перешкоди надзусиллями, «через не можу»…
Мусиш добре знати перебіг історичних подій на теренах Батьківщини, аби в теперішніх умовах гібридних війн, де завданням підступного ворога є передусім знищення історичної пам’яті шляхом бомбардування мізків (Оксана Забужко)
2. Що саме явив автор
Твір, що захоплює з перших сторінок і не відпускає до завершення. Текст, що волає до вітчизняного кінематографу: поставте український «action», літературна основа якого дає необмежені можливості…

Для лінгвістів, фольклористів, краєзнавців, релігіє знавців, історіографів та ін. це – багатющий матеріал як засіб проникнення вдумливого індивіда в семіотичні глибини нашого мовомислення, етнопсихології, світоглядних витоків та ментальних архетипів.
Попри зазначені глибинні багатства, тест сприймається легко і невимушено, тому твір може бути рекомендовано розмаїтій читацькій аудиторії – від підлітка-школяра до сивочолого вчителя, мистця, медика, будівельника та ін. – захопить у полон будь-кого.
Тож, читаймо цей своєчасний і такий необхідний нам, українцям, витвір справжнього Майстра Слова Леоніда Кононовича!

©Володимир Півень

Від admi vik