вечір  пам’яті

присвячений 85-річчю Великого Голоду –

Голодомору – геноциду в Україні 1932-1933 рр.

та вшанування пам’яті його жертв

 

25 листопада 2017 року – День пам’яті жертв Голодомору – цього дня Україна і весь демократичний світ вшановує пам’ять 7 мільйонів невинних жертв Голодомору – геноциду української нації. Напередодні поминального дня, 21 листопада о 13:00 2017 р. у Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбувся вечірпам’яті, присвячений 85 річчю Голодомору – геноциду 1932-1933 рр. в Україні для учнів  9 класу гімназії  № 19 м. Мелітополь. З метою відновлення історичної справедливості та вшанування  пам’яті мільйонів співвітчизників, які стали жертвами Голодомору    та його наслідків, у 2006 році було прийнято ЗАКОН України « Про Голодомор 1932-1933 років в Україні».

В 1932-1933 роках на нашійземлірадянськавладаорганізувала Голод, вилучивши, експортувавши та просто знищившипродуктихарчування. Органидержавноївлади, військові загони, міліціяфізичнозаблокуваламільйониукраїнцівв межах охопленоїГолодомтериторії і прирекла на смерть. Керівництво СРСР та нечесніжурналістизробилимасовевбивство в Україні «невидимим» для світу. Мільйонижінок, чоловіків і дітей померли в жорстоких муках… Смерть мільйонівніде не булазафіксована… Мільйони не булипоховані, як того вимагає культура і елементарналюдяність…

Учасники заходу побачили  навчальний фільм «Голодомор: пам’ять невмируща», створеного  у 2016 році Канадським  Музеєм  Прав  Людини  (Вінніпег, Канада)  у  співпраці  з Національним  музеєм  «Меморіал  жертв Голодомору»  (Київ, Україна). Сюжетна лінія фільму зосереджується на міжнародній пресі, яка публікувала інформацію про Голодомор. Центральним напрямком є боротьба мас-медіа: УолтераДюранті, який симпатизував політиці Сталіна та заперечував факт масового вбивства українців в 1930 роках, і журналістів ГаретаДжонса та МалькомаМаггеріджа, які намагалися донести правду.

Організатори вечора-пам’яті акцентували також увагу присутніх на тому, що першим дослідником цієї теми в нашому краї, був саме науковий співробітник ММКМ Валерій  Тимофеєв. Підсумком вивчення теми Голодомору на Мелітопольщиністав вихід в 1993 р.(до 60-річчя Голодомору в Україні) книги«Неоголошена війна». Гонорар цієї книги В.М. Тимофеєв передав на пам’ятний Хрест в селі Костянтинівка Мелітопольського району. На нашій зустрічі присутній протоієрей Святослав Пітерський Украінської Православної Церкви Київського Патріархату «Юрія Переможця»  в с. Костянтинівка.

Учні та вчителі ознайомилися з предметами побуту,українськими  рушниками

20-30-х рр.також з тематичною виставкою «Сторінками книг про Голодомор» з фондів наукової бібліотеки ММКМ, а також фотовиставкою, розгорнутою в одному з вікон на головному фасаді будівлі Мелітопольського міського краєзнавчого музею.

Пам’ять жертв Голодомору – геноциду присутні вшанували «хвилиною мовчання» і запаленими свічками.Наш моральнийобов’язок-вшановуватипам’ять7 мільйонів жертв Голодомору та переказуватиісторіюГеноцидуукраїнців кожному новому поколінню.

Вечір пам’яті підготували та провели Тетяна Шевченко-Чепелєва та ЗаремаІбрагімова.

 

Від admi vik