Упродовж 2017 року одним із основних напрямків діяльності колективу Шевченківського національного заповідника стала реалізація низки спільних міжнародних проектів. Серед них, проект Заповідника та Ukrainian United School (Канада) «Тарасова гора-духовна вершина України», який включав в себе он-лайн-екскурсію експозицією музею Тараса Шевченка з переглядом відеофільму про історію Шевченкової могили для української громади міста Морден, формування української бібліотеки в українській школі містах Морден та Манітоба (Канада), до якої були передані твори української літератури, українознавчі, краєзнавчі видання, зокрема, науковців Шевченківського національного заповідника.

 

У форматі українсько-іспанського проекту «Споріднені душі» за підтримки Посольства Королівства Іспанія в Україні та Департаменту культури провінції Арагон була відкрита виставка офортів Тараса Шевченка із зібрання Національного музею Тараса Шевченка та офортів Франсіско де Гойї з серії «Капрічос» із колекції музею Франсіско де Гойї в м. Сарагоса (Іспанія), а також відбулась низка майстер-класів, який провів для дітей та молоді Канева Карлос Гарсія Лаос, автор творів виставки абстрактних скульптур.

 

До 135-річчя від дня народження народного поета Білорусі Янки Купали з фондів Державного літературного музею Янки Купали (м. Мінськ) за участі та сприяння Посольства Республіки Білорусь в Україні у Заповіднику була відкрита виставка «Йшла доля беларуса з доляй українца…».

 

Значну увагу колектив Шевченківського національного заповідника приділяє науковій та дослідницькій діяльності. Так, упродовж року були проведені П’яті Міжнародні Шевченківські читання «Тарас Шевченко: незламна постать на шляху до Волі», присвячені 160-річчю від часу повернення Тараса Шевченка із заслання (1847–1857 роки). У заході взяли участь науковці Українського центру науки і культури при Посольстві України в Республіці Казахстан, Євразійського національного університету імені Л. Гумільова  (м. Астана, Республіка Казахстан), представники Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан, «Ради українців Казахстану», Координаційної ради Республіканського об’єднання юридичних осіб «Рада українців Казахстану» та інші. На пошану краєзнавця, почесного громадянина міста Канева Івана Сорокопуда та з нагоди відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 рр. спільно з Черкаською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Канівською міською радою були проведені Науково-краєзнавчі Сорокопудівські читання «Історія Канівщини в контексті історії України».

 

Протягом року у Заповіднику також було відкрито ряд тематичних виставок: «Століття нескорених: 1917–2017», «Слово, обірване у Биківні», пам’яті жертв «Великого терору» з циклами спеціалізованих уроків для учнівської і студентської молоді Канева, круглі столи «Героїчна Україна: від минулого до сьогодення» та пам’яті В’ячеслава Чорновола за участі членів родини державного діяча, представників громадськості з відкриттям виставки «Я вірю в силу духу українського народу» та інші.

 

Від admi vik