6 квітня 2017 р. о 14 годині у Музеї волинської ікони відбудеться презентація виставки «Пасхальний сувенір від Анатолія Бойка». На виставці представлені майже сотня творчих робіт майстра. Кожна робота є ексклюзивною, виготовлена з різноманітних природнихматеріалів в оригінальнихавторських техніках.

 

Анатолій Бойко народився в селіБуглівЛанівецького району Тернопільськоїобласті. ЗакінчивДубнівське училище декоративно-прикладного мистецтва, здобувши фах різьбяра по дереву. З 2003 р. проживає у м. Володимирі-Волинському.Анатолій Бойко освоїв і творчо використовує 17 технік народного мистецтва – в’язання, вишивку, різьблення по яєчній шкаралупі, живопис, інкрустацію, кування по кольорових металах та ін.

Найулюбленішим видом творчості Бойко називає писанкарство, яке з давніх часів різноманітними оберегами-знаками було життєстверджуючим символом християнської віри. Починаючи з 2009 р. займається декоруванням яєць. Майстер декорує яйце у сучасному мистецькому стилі і замість воску та фарб використовує метал.Техніку кування по яєчній шкаралупі та вирізьблення Анатолій Бойко освоїв самостійно. Для роботимайстервикористовуєкурячі, індичі, качині, гусячі, перепелині та страусиніяйця. Перед роботою яйце видуває, миє, просушує.Обковуєяйцяміддю, латунню, алюмінієм і сріблом, а потім вирізає все зайве.Такі ювелірні роботи виконує бор-машиною або алмазним буром. Деякі сувенірні яйця прикрашає бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою та яшмою. Залежновідскладності проекту на виготовлення сувеніру йдевідкількохднів до місяця. Ескізівмайстер не робить, хоча вже на початкахкожної роботи має бачення кінцевого результату.

У грудні 2014 р.Анатолій Бойко брав участь у Міжнародномуфестиваліхудожньоїтворчостіінвалідів «На крилахнадії». Виставкаробіт проходила у приміщенніВерховної Ради України. Пан Бойко на ційвиставціпосівІ місце. Улистопаді 2015 р.здобувзвання рекордсмена як володарнайбільшоїколекціїекспонатів з яєчноїшкаралупи, оздобленоїметалом, яка немає аналогів усвіті. Йогоім’язанесене у національнийреєстррекордівУкраїни. Роботиволинського майстра є у поціновувачів прекрасного в Англії, США, Японії, Канаді, Іспанії, Польщі, Німеччині.

УколекціїАнатолія Бойкаблизькотрьохсотеньекспонатів. Виставки робіт майстра проходили у Києві, Луцьку, Ковелі, Шепетівці, Хмельницькому, Коломиї, Мелітополі, районних центрах Волині.

Від admin