Турецький середньовисотний (3000-9000 м.) безпілотник тактичного спостереження та розвідки TAI Anka S  турецької Aerospace Industries (TAI), збитий вранці в провінції Ідліб поблизу міста Серакаб, був одним з 50-ти дронів цього класу що взяли участь в операції.

До речі, м. Серакаб теж сьогодні опинилося в оперативному оточенні.

Anka S створювався для спостереження протягом 24-х годин у зоні бойових дій, в т.ч. за лінією фронту над територією противника поза межами прямої видимості.

Його відомі аналоги- відомий нам Bayraktar Tactical UAS (на фото), ізраїльські Aeronautics Defense Dominator (на основі австрійського пілотованого літака), IAI Heron та Elbit Hermes 900,турецько- європейський EADS Talarion, американських Scaled Composites Model 395, Northrop Grumman Firebird та General Atomics MQ-1 Predator, тощо.

У турків пішло 10 років на створення варіанта Anka-A. В основному, через затримку виробництва обладнання та програмного забезпечення для нього компаніями Aselsan та Milsoft.

Фактично, на озброєння ВПС цей композитний моноблочний БЛА став поступати одночасно з початком у нас українсько- кацапської війни, але за 10 років машина перетворилася на модульну платформу Anka S з синтетичним радіолокаційним апаратом з 3D візуалізацією, високоточною зброєю та супутниковим каналом зв’яку.

Сьогодні система складається з 3-х БЛА, 1-ї станції наземного управління (GCS), 1-го терміналу даних (GDT), системи автоматичного зльоту та посадки (ATOLS), переносної системи експлуатації зображень (TIES), терміналу аналізу відео (RVT) та наземних засобів підтримки (GSE).

Відкрита архітектура цього БЛА – призначена для полегшення додавання, модернізації та заміни компонентів, може використовувати стандартизовану системну шину (S-100, PCI, ISA), так і власну (наприклад свою використову Apple II).

Кілька слотів дозволяють іншим виробникам обладнання виробляти додаткові додатки для БЛА, а турецькі ВПС їх вільно інсталювати для модернізації лектрооптичної кольорової камери (EO Day), електро-оптичного лазерного далекоміра- цілевказівника і корегуючої камери, радіолокаційного індикатора цілі (SAR / GMTI), радару SAR (ISAR), що використовує радіолокаційне зображення для створення двовимірного зображення з високою роздільною здатністю рухомої цілі, що дозволяє розрізняти різні типи ракет, літаків тощо.

Приблизно 50 Anka S та кілька нових Bayraktar Tactical UAS за 3 дні перекрили рух всіма дорогами в провінції, завалили гору іранців, проасадівських сирійців і кацапів та їх техніки, а головне- підтримали наземні сили.

Така війна.
Не схожа на нашу, правда?

І, чесно кажучи, втрата одно чи навіть 10-ти цих БЛА для турків не є проблемою як для їх виробника. Здобутки- звільнення району (приблизно в чверть ОРДЛО за 3 дні) має більшу цінність.

Volodimir Bondal

Від admin