Це унікальне місце.  Поруч всесвітньо відомий парк “Клебан-Бик”. Видні багатоповерхівки фронтового Торецька. Блок-пости.

Кілометрів за двадцять – розстріляна Авдіївка. Збоку – окупована Горлівка. А у селі Олександро-Калинове діє розкішний музей історії. Фактично, другий скансен Донеччини.

Завдяки ентузіастам-краєзнавцям Андрію Тараману – з ГО “Енеїда”, директору  Клубу-музею Костянтинівського району Кілко Любов Вікторівні, громаді села, за підтримки сільської Ради і керівництва району, за сприяння ОДА, тут створено народний музей, який може перетворитися на один з символів Донбасу.  Як це зробили у славному селі Прелесне, де стараннями звичайних людей постав Музей народної архітектури, побуту і дитячої творчості, який знають всі.

Сонячним вересневим днем 2015 року, ми з шеф-редактором журналу “Музеї України” Наталкою Іванченко приїхали до Олександро-Калинового. Оглянули музей, зробили фоторепортаж. Між іншим підняли проблему замінованої заповідної території у парку Клебан-Бик. Втрутилася начальник Управління культури і туризму Донецької ОДА Аліна Певна, вийшла на штаб АТО, і парк начеб-то розмінували…

Саме тоді виникла ідея офіційно музеїфікувати село, давши народному музею державний статус і фінансування.

І невелика самоцитата з 2015: “Нині музей – то старовинна хата, яку в перспективі хочуть накрити  черепицею чи очеретом, наповнена різними побутовими речами, рушниками, іконами, інструментом…

У дворі – трактор, набір різних сільськогосподарських приладь, та інший стандартний комплект того часу.

Поруч – порожня стара школа, частина якої використана під експозицію. У перспективі, після ремонту, тут можна запустити розкішний музейний комплекс.

Однак, ні силами села, ні району, особливо у цей військово-кризовий час, зробити цього не вдасться. Бюджет…

Свого часу подібна ситуація була в селі Веприк на Київщині – Музей К.Стеценка. Після кількох наших публікацій, музей перевели у підпорядкування Київської ОДА, з фінансуванням з обласного бюджету. Все, питань нема!

Значить громаді села Олександро-Калинове, теж варто спробувати рушити цим шляхом. Залучити районну раду, звернутися з клопотаннями до Голови Донецької ОДА, пройти всіма бюрократичними дорогами, і за пів-року рік, можна отримати статус обласного комунального музею, бюджет, штат, кошти на розвиток і ремонт… А Донецька область буде мати другий скансен, куди, повірте, буде великий туристичний потік! Адже, парк “Клебан-Бик” теж поруч! Чому б не використати такий шанс?

То того ж і Голова ОДА П.Жебрівський, і начальник Управління культури і туризму  А.Певна, дуже уважно ставляться до таких ініціатив, попри бойові дії.

Зрозуміло, ця ідея, як мрія. Перспектива. Але, її треба обдумати, оформити, почати процес. З свого боку – допоможемо! Проблема – лінія фронту, яка поруч. Що – головне… Такі реалії…”

Сталося так, що у квітні 2017 року, Наталка Іванченко виграла конкурс і стала директором Комунального закладу “Донецький обласний художній музей”. Перереєстрований на підконтрольній Україні території на базі філії в селі Прелесне.

І одним з перших завдань нового директора, крім створення виставкової зали у Дружківці, стало оформлення народного музею історії села Олександро-Калинове як філії ДОХМ!

Ось такі зигзаги долі…

-Днями представники музею відвідають Олександро-Калинове, – повідомила директор ДОХМ Наталка Іванченко, – Треба детально оглянути музей, ознайомитися з документами, поспілкуватися з керівництвом територіальної громади, ентузіастами. Теоретично можна починати процес створення філії, хоч це не так швидко, як здається…

Отож, чекаємо позитивних культурологічних новин з прифронтового Костянтинівського району!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

Костянтинівський район Донецької області

Фото – В.Тригуб, Н.Іванченко

Хата з розписом

 

 

Л.Кілко

Будівлю старої школи теж можна використати під музей у перспективі

Експерти звернули увагу на піч

Колекція вражає!

Клебан-Бик було заміновано… Третя лінія оборони

Бійці ЗСУ ганяють на Хамерах

Від admin