Відкрите звернення ІКОМ України до Голови Одеської обласної ради
Паращенка С. В.
та
Депутатів Одеської обласної ради

Шановний пане Голово,
Шановні пані та панове,

Український комітет Міжнародної ради музеїв (ІКОМ України) висловлює глибоке занепокоєння змістом Проекту рішення Одеської обласної ради «Про утворення наглядових рад у закладах культури спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області», оприлюдненого працівниками одеських музеїв.

Українські музеї змушені провадити свою діяльність в умовах вкрай зарегульованого нормативного поля, слабкого фінансування та відсутності реформ уже протягом кількох десятків років. Керівники та команди музеїв, які докладають усіх зусиль до подолання цих викликів та розвивають свої заклади, перетворюючи їх на активні дієві осередки, потребують всебічної підтримки з боку органів місцевої влади.

Натомість значна частина рішень органів влади спрямовані на чергове посилення контролю замість дерегуляції та можливостей для розвитку, що має деструктивний вплив на роботу бюджетних установ. Так, описаний в оприлюдненому проекті рішення Одеської обласної ради принцип формування та надмірні, не обгрунтовані повноваження наглядової ради фактично призведуть до створення паралельного органу управління закладом культури, який гальмуватиме або блокуватиме роботу закладу та може чинити безпрецедентний тиск на його керівництво.

Звертаємо вашу увагу на те, що таке рішення суперечить Статті 27 Закону України “Про музеї та музейну справу”, яка визначає створення наглядових та інших рад як право музею на створення органів самоврядування.

Крім того, низка пропонованих повноважень ради, як-от вимога погодження проведення будь-яких заходів у приміщенні закладу культури, може мати наслідком порушення прав громадян у частині доступу до культурної спадщини та фактично відкриває шлях до впровадження цензури, що суперечить положенням Конституції України.

Таким чином, подібне рішення може створити небезпечний прецедент перевищення повноважень органів місцевого самоврядування стосовно закладів культури, насамперед музеїв.

ІКОМ України звертається до депутатів Одеської обласної ради із закликом не допустити прийняття подібних рішень та натомість спрямувати зусилля на створення максимально сприятливих умов для роботи команд закладів культури Одеської області.

З повагою,
ІКОМ України

Від admin