Тенденцією останніх років та навіть останнього десятиліття стало відновлення та збереження культурної спадщини, як окремих регіонів так і України в цілому. Особливо в період з 2016 року українці відчули необхідність культурної та соціальної само ідентифікації та відокремлення себе від інших слов’янських народів. Методом такого виділення та способом ототожнити себе з українством стали історія, культура та побут: вироби мистецтва, культури та народних ремесел.

Не відстає від сучасних тенденцій і гуцульський регіон. Зокрема у нашому, Рахівському районі, за останні роки Рахівською районною радою проведено велику та клопітку роботу щодо збереження історичної та культурної спадщини краю. Обласні та міжнародні фестивалі, побудова музею, розвиток полонинських промислів, народні аматорські ансамблі та інше.

Щодо полонинських промислів, з якими було пов’язане майже все життя гуцула, слід виділити визнання гуцульської овечої бриндзі – першим з українських продуктів, які внесли до реєстру географічних зазначень на продукти харчування ЄС, побудова музею Гуцульщини в смт. Ясіня, перемога у грантовій програмі Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” щодо побудови гуцульських полонинських господарств, щорічне проведення обласного фестивалю-ярмарку «Гуцульська бриндзя» та багато іншого.

Ще одним кроком розвитку полонинських мистецтв стало бажання внести гуцульський карпатський ліжник до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Робота почалась ще в 2017 році з двосторонніх та тристоронніх зустрічей між представниками Рахівської районної ради, Косівської районної ради та Союзу Українців Румунії. Першим результатом стало проведення в серпні 2018 року в с. Кваси I-ого Міжнародного фестивалю-ярмарку «Барви Карпатського ліжника». Наступним кроком стала підготовка великого переліку документів необхідних для внесення у перелік.

Для підготовки всіх необхідних документів проводились неодноразові зустрічі, робочі поїздки, консультації з краєзнавцями, місцевими жителями та відвідини майстрів, що продовжують займатися цією благородною справою. І ось сьогодні голова Рахівської районної ради Василь Дан, голова Косівської районної ради Павло Ванджурак та директор регіонального центру народного мистецтва «Гуцульська Гражда» Василь Лосюк завершили збір та затвердили перелік об’єктів, що будуть подані, інформує пресслужба Рахівської районної ради.

Від admin