МАТИ ГОГОЛЯ БУЛА ДАЛЕКОЮ РОДИЧКОЮ ГЕТЬМАНА МАЗЕПИ ТА ОТРИМАЛА МЕДАЛЬ ЗА ФОРМУВАННЯ КОЗАЦЬКИХ ПОЛКІВ УКРАЇНИ У 1812 РОЦІ!
Марія Іванівна народилася 1791 року в козацькому селі Яреськи в старшинській родині Косяровських. Тітка Марії Іванівни успадкувала маєток у Яреськах за своїм померлим чоловіком Андрієм Трощинським, братом одного з провідних урядовців Російської імперїі, колишнього писаря Гадяцького полку Дмитра Трощинського. А той, як відомо, був споріднений з родом Мазеп-Колединських.
Козацько-старшинський рід Косяровських хоча й не був дуже знатний, однак був відомий на Полтавщині й споріднений з більш заможніми родинами Трощинських та Лукашевичів. Одним із засновником роду був сподвижник гетьмана Івана Мазепи, знатний військовий товариш Лубенського полку Леонтій Павлович Косяровський. Відомо, що його син Остап Косяровський у 1730 році мав підсусідків у Красноколядинській сотні Прилуцького полку. Син Остапа і дід матері Миколи Гоголя Матвій Косяровський також займав високе положення у козацькій ієрархії Лубенського полку України-Гетьманщини. А батько Марії Іванівни Іван Косяровський після військової служби служив поштовим чиновником – Харківським губернським пошт-майстром.

Відомо, що Марія Іванівна була дуже активною жінкою й навіть отримала медаль за участь у французькій війні 1812 року. Ця відзнака засвідчувала матеріальну підтримку родини Гоголів-Яновських організації козацьких полків України на теренах Полтавщини проти Наполеона Бонапарта.
Автор: доктор наук Тарас Чухліб.

Від admin