Три творчі душі, три полтавки Інна Гуржій, Неллі Іванілова та Катерина Власова кинули виклик самі собі: на 30 днів «втекли» від реальності й фанатично поринули у світ керамотворення…

Вони стали учасницями мистецького проєкту Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному «КЕРАМОрезиденція–2021», який уже впродовж дев’яти років успішно реалізується. Започатковано цей проєкт для підтримки художників-керамістів України через створення умов для виготовлення авторських творів, влаштування персональної виставки та формування колекцій мистців України в збірці Музею-заповідника.

Цілий місяць! Ніби так багато часу! Стільки всього можна встигнути!.. Проте для мистця час, відведений для творчості, рахується секундами. За цей короткий проміжок часу  керамістки здійснили творчий подвиг – створили майже 100 чудових робіт! Уявляєте!? 100!

«Для художниць це був фізично напружений місяць, – зауважила перша заступниця генерального директора Національного музею гончарства Тетяна Литвиненко, – адже вони не просто сиділи й ліпили, а й самі випалювали в горні (переважно це відбувалося вночі), глазурували, розписували. Тобто провели масштабну роботу, як-то кажуть, від «А» до «Я»».

Фізично виснажені, але з неабияким ентузіазмом творити кераморезидентки у Полтавському художньому музеї (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка презентували результат своєї творчої праці – виставку робіт під назвою VIEWPOINT (Точка Бачення).

«Ми створили серію робіт, поєднаних однією темою: природа в глині, глина в природі. VIEWPOINT – це точка бачення навколишнього світу художником. За основу робіт взяли природні форми та явища, опрацьовані й стилізовані кожною учасницею по-своєму.

Я, наприклад, створила композиції асоціативного характеру, але водночас використала орнаментальні мотиви.

Неллі Іванілова дотримувалася чітких форм та монохромного вирішення, що надало лаконічності й вишуканості її творам.

Катерина Власова створила форми, що нагадують фактури коконів, листя та інші природні форми. Художниця використала образи людей, коли передавала явища природних стихій. Це дало уявлення про тісний зв’язок людського буття з навколишнім світом.

Точка бачення в кожного різна. Те, що не можна осягнути дотиком, можна збагнути уявою. Варто лише спробувати… Доторкніться і відчуєте…», – зазначила Інна Гуржій, одна з кераморезиденток.

Привітати й підтримати художниць-керамісток із вернісажем прийшли їхні рідні, друзі, знайомі, вчителі й звичайні відвідувачі, залюблені в красу.

Виставка триватиме до 12 серпня цього року, тож маєте чудову нагоду споглядати дійсно чудові, академічні витвори мистецтва.

Цьогорічний сезон КЕРАМОрезиденції завершено з відмінним результатом – мисткині щасливі, а Музей-заповідник поповнив свою  колекцію фантастичними творами.

Наступного року КЕРАМОрезиденція знову відкриє свої двері для нових звершень. Тож, художники-керамісти, слідкуйте за музейними новинами і пам’ятайте, що КЕРАМОрезиденція – це чудова нагода творчо попрацювати:

1 – якщо не маєте власної майстерні;

2 – прагнете на певний час відволіктися від буденності;

3 – ваша творча уява вимагає перезавантаження й нових ідей.

 

Світлани Пругло

Фото Мар’яни Пошивайло

 

Від admin