Один з організаторів запорізького Майдану, активіст, волонтер і нині директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА  Владислав Мороко про найгірший зразок можливої диктатури.

Наближаються знакові для України свята – День прапору та День незалежності. Урочистості до цих подій проходять по всій країні. Запоріжжя не виключання.

Містяни вшановують подвиг полеглих героїв, військових нагороджують відзнаками, місто прикрашають квітами, а люди вже готують свої найкращі вишиванки до традиційної ходи.

Не забула про 26-ту річницю незалежності і запорізька молодь. Так, сьогодні, 22 серпня, у стінах Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека відбулася Дискусія “Європейський вибір України” до Дня Незалежності. Подискутувати прийшли громадські активісти, ветерани АТО, журналісти, представники Управління юстиції, представники політичних партій, бібліотекарі та просто небайдужі жителі міста.

Спочатку відбулося відкриття фотовиставки, яка усім своїм видом нагадує про події, що відбувалися на запорізькому Майдані. Світлини для виставки надали журналісти, фотомитці та містяни, які активно відстоювали свою громадянську позицію.

Завітав на захід і один із яскравих представників запорізького Майдану, нині директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко (Мороко Влад), який звернувся до присутніх зі словами:

– “Молодь не сприймає слово скоритися, відповідно вони перші вийшли тоді на Майдан. Революція сталася. Революція перемогла. Три роки пройшли, як один день. Зрозуміло, що всі бажання з часів Революції ще не реалізовані. У першу чергу, в нас і досі триває агресія з боку Росії. Але є й досягнення. Найголовніше з них, але не єдине, тепер кордон Європи є не географічним, а є змістовним, і він проходить по лінії розмежування в російсько-українській війні.

До цієї лінії є Європа, є демократичний світ, за тією лінією є пострадянський, авторитарний – найгірший зразок можливої диктатури. Наслідки зрозумілі – десятки тисяч загиблих, мільйони скалічених долей. Ось величезна різниця між Європою і Росією.

Сьогодні тільки ви (молодь) можете зробити Україну європейською. На жаль, для старшого покоління так і лишається: “Дальнє зарубіжжя – це Варшава, ближнє зарубіжжя – Владивосток”. Це ментальна проблема, якої у вас немає.

У зв’язку з безвізом ви можете спокійно мандрувати і мандруєте Європою. Ви маєте право навчатися, працювати, жити там, де вважаєте за потрібне. Найголовніше, результатом нашої з вами боротьби за Європу – не має значення, де знаходяться європейці – у Варшаві чи в Києві – вони знаходяться в Європі”.

Після офіційних слів та спогадів про події, які не забуваються і погляд у майбутнє перейшли до дискусії. Різні люди, різні точки зору, але з одним бажанням на всіх – жити у вільній, мирній, незалежній, європейській країні.

 

Учасники та учасниці дискусії говорили про те, що вдалося, що не вдалося і що ще необхідно зробити Україні на шляху до повноправного членства в ЄС. Також критикували реформи, які зараз проходять у нашій країні, порівнювали шлях нашої держави з польським досвідом і говорили про те, що українцям варто позбутися комплексу меншовартості. Але в першу чергу, ми не повинні чекати поки в наш “дім” прийде якийсь “вождь” і почне щось змінювати, ми самі маємо бути цією зміною.

Дискусія закінчилася переглядом фільму про Майдан, який свого часу відзняв Віталій Дзюба. Емоції глядачів сказали більше за слова.

На цьому захід закінчено, але по-переду на запоріжців чекає ще два дні урочистостей та приємних зустрічей зі старими добрими знайомими.

**

Разом із запоріжцями дискутувала
Іра Ярко

За надані фото щира подяка: Сергіо Андрух (Sergio Andruh)

#YarkoProduction #ЯскравоСвіжоКреативно

Від admi vik