Польський Сейм підтримав законодавчі зміни, які передбачають кримінальну відповідальність за “заперечення злочинів українських націоналістів”.

Польський сейм Польський Сейм

Польський Сейм проголосував у п’ятницю, 26 січня, за законопроект партії “Кукіз’15” про заборону пропагування у Польщі ідеології українських націоналістів. “Сейм щойно проголосував за закон “Кукіз’15″, що забороняє пропагування бандеризму у Польщі! Ми чекали від 6 липня 2016 року і дочекалися! Нарешті!”, – написав на своїй сторінці у Twitter лідер цієї партії Павел Кукіз, повідомило Polskie Radio.

В цілому, законопроект підтримали 279 польських депутатів, проти нього висловилися п’ятеро, 130 депутатів утримались, а 45 – не голосували.

DW.COM

Законопроект дає визначення “злочинів українських націоналістів та українських формувань, що колаборували з “ІІІ рейхом”. Також він вводить можливість відкриття на підставі закону про Інститут національної пам’яті Польщі кримінальних проваджень проти осіб, котрі заперечують скоєння цих злочинів.

Як повідомлялося, у відносинах України і Польщі раніше неодноразово виникали ускладнення через різне бачення історичних питань. Польська влада регулярно порушує тему Волинської трагедії 1943 року, під час якої загинули десятки тисяч поляків і українців. З боку право-консервативних польських політиків не вщухає різка риторика щодо вшанування українцями лідерів національно-визвольного руху 30-тих – 40-вих років минулого століття.

Від admi vik